Бизнис
18. May 2017 - 20:25

Турската „Чагатај кабло“ ќе почне со изградба на фабрика во јули

Турската компанија Чагатај кабло за месец и половина почнуваат со градба на фабриката. Договорот бил потпишан вчера, а ќе се простираат на 6,700 метри квадратни., обелодени лидерот на ВМРО ДПМНЕ, Никола Груевски. Во зоната во Бунарџик ќе произведуваат електроника за автобуси и земјоделска  механизација Во земјава доаѓаат како добавувач на белгиски Ван Хул. И ќе врабпотата 200 лица.

Изградбата на фарбиката се очекува да биде готова крајот на годината, кога ќе започнат и со првите вработувања. Инаку првиочниот контакт за инвестирање во земјава го оствариле по барање на сопственикот на Ван Хул, Филип Ванхул. Првоизводите ќе бидат наменети за нив, но ќе се извезуваат и на евроспкиот пазар. Инаку Чагатај кабло работи за Мерцедес и за други големи производители на автобуси, трактори и друга земјоделска механизација. Во Турција имаат над 300 работници.