Балкан
19. February 2016 - 8:42

Турската армија интензивно ги гранатира зоните под контрола на Курдите во северна Сирија

Турската армија изведува интензивни гранатирања врз регионите што се под контрола на Курдите во северна Сирија, пренесуваат француските медиуми, повикувајќи се на Сирискиот центар за мониторинг на човековите права.

Нападите почнале пред повеќе од пет часа и се уште траат, забележува оваа невладина организација со седиште во Лондон, која располага со широка мрежа информатори во Сирија, јавува БТА.

„Турција ги бомбардира курдските зони во северниот дел  на провинцијата Алепо, во својот досега најмоќен напад врз овие зони од почетокот на бомбардирањата на курдските позиции, од пред неколку дена“, посочи Центарот.

Директорот на организацијата, Рами Абдел Рахман, за француските медиуми посочи дека турските напади се насочени не само врз неодамна заземените региони од курдска страна во северна Сирија, туку и врз нивниот бастион Африн.

Напредувањето на курдските „Сили за заштита на народот“, кои од воздух се поддржани од Русија, ја загрижи Турција, која од саботата почна да ги бомбардира. Пред извесно време курдските сили во Сирија во северниот дел на провинцијата Алепо, во непосредна близина на турската граница, зазедоа неколку села, кои досега беа контролирани од бунтовниците.

Турција вчера по првпат го нападна Африн. Во бомбардирањето беа убиени двајца, а ранети уште 28 цивили, информира директорот на Центарот.