Балкан
3. October 2017 - 13:13

Туристи од целиот свет ќе дојдат во Босна да го видат ова: Погледнете што откри овој археолог

 
 
Археологот Семир Османовиќ тврди дека пронашол необична карпеста форма во обилк на совршена топка во шумата кај Завидовиќ ( Босна и Херцеговина) и верува дека тоа е најстарата скулптура направена од човечка рака. Исто така, тврди дека тоа е доказ дека најстарата европска цивилизација има потекло од Босна. 
 
Тој нема никаков доказ дека оваа топка е само необично дело на природата, но Османовиќ кој веќе долго време тврди дека ја пронашол „Пирамидата во Високо“, вели дека тоа е доказ за поранешното  постоење на изгубената цивилизација која користела напредни технологии повеќе од 1.500 години.
 
Археологот камената топка ја пронашол во шумата на местот Подуборвље, а за неговото откритие пишувал и британскиот „Дејли Мејл“. 
 
Османовиќ е сигурен во своето откритие и тврди дека кога ќе заврши со своето истражување, светот ќе има докази дека во Босна и Херцеговина во минатото постоеле пирамиди повеќе и од Големите Пирамиди во Гиза и дека тоа ќе биде најголемото археолошко откритие уште од пронаоѓањето на Тутанкамоните гробници. 
 
Археологот, познат и како „босанксиот Индијана Џонс“, живее во Тексас и патува низ светот истражувајќи древни локалитети. 
 
Вели дека новоткриената камена топка „ е најтешката која човекот воопшто ја направил во историјата“. Инаку, топката е меѓу 1,2 и1,5 метри. 
 
Феноменот камени топки ги поврзува со разни древни цивилизации, а најпознатите се пронајдени во Костарика. 
 
Вкупно се најдени околу 300 и секоја е тешка околи 15 тони, а се верува дека ги направиле луѓе од древната Дикс култура, што значи дека се стари околу 1.500 години. Не е познато како успевале да ги направат такви совршени топки.
 
Ако се воспостави дека топката во Босна е направена од човечка рака, тоа ќе биде најголема таква топка која била некогаш пронајдена - два пати потешки од тие на Костарика