Балкан
11. January 2016 - 11:18

Турција планира да воведе работни визи за сириските бегалци

Турција планира да започне со издавање на работни визи на сириските бегалци, со што би се намалил нивниот притисок за заминување во европските земји, соопшти денеска тускиот министер за европски прашања Волкан Бозкир. 

- Бројот на илегални имигранти во 2015 година изнесуваше над 150.000 лица, а турските власти секојдневно пресретнуваа по околу 500 имигранти, изјави Бозкир во Анкара по средбата со потпретседателот на Европската комисија, Франс Тимерманс.

Турција минатата година се обврзна на преземње мерки за намалување на приливот на имигрнати од нејзина територија кон европските земји, а за возврат Брисел и вети финансиска помош од три милијарди евра, забзрување на процесот на преговори за членство во Униајта и укинување на визниот режм за турските граѓани при патување во државите од ЕУ.