Балкан
29. July 2016 - 8:53

Турција го предупреди Киргистан дека постои опасност Ѓулен да се обиде да изврши пуч

Турција го предупреди Киргистан дека постои опасност од државен удар кој би можеле да го организираат приврзаниците на исламскиот проповедник Фетулах Ѓулен, нагласувајќи дека тие се инфилтрирани во сите државни институции во оваа земја. 

- Во Киргистан, на пример, би можело да дојде до обид за пуч. Ако тоа се случи ќе биде извршен од ФЕТО, изјави турскиот министер за надворешни работи Мевљут Чавушоглу, мислејќи на групата која Анкара ја нарекува „Терористичка организација на Фетулах“.

Ѓулен ги демантира тврдењата за постоење на таква група.

- Ѓуленистите се инфилтрирани во сите институции. Киргистан е наша братска нација. Потребно е веднаш да ги споделиме нашите разузнавачки податоци со нив, истакна Чавушоглу.

Турција го обвинува Ѓулен, кој живее во САД, дека е одговорен за обидот за пуч на 15 јули, но и дека го зајакнува своето влијание преку огромната мрежа приватни училишта не само Турција туку и во Африка и Централна Азија.