Македонија
26. September 2016 - 13:51

Тркалезна маса на УКЛО за животот и делото на Свети Климент Охридски

Еминентни професори од Германија, Италија, Русија и од Македонија кои работаат во сферата на славистиката, и посебно на животот и делото на Свети Климент Охридски, денеска на истоимениот Универзитет во Битола презенетираа важни детали од неговото наследство.

Според професорот Себастијан Кемпген од Универзитетот во Бамберг-Германија, конференцијата во Битола е многу соодветна затоа што универзитетот го носи името на Свети Климент Охридски.

- Јубилејот што годинава го славиме е јубилеј за целиот Свет и е многу важен. Не е дискутабилно да се каже дека Свети Климент потекнува од Македонија, од овој Регион бидејќи тука делувал, и исто така неспорно е дека учениците на Свети Климент, Свети Кирил и Свети Методиј се движеле и во околните земји и таму делувале, но Република Македонија, регионот Македонија може да биде горд на тоа што глаголицата и други документи за словенскиот јазик потекнуваат од Република Македонија, истакна гостинот од Германија, професорот Кемпген.

За животот и делото на Свети Климент Охридски говореа и професорите Виторио Томелери од Универзитетот во Мацерата-Италија и Роман Николаевич Кривко од Националниот истражувачки универзитет во Москва, како и претставници на академската заедница во Македонија.

Истражувачкиот материјал што денеска беше презентиран во Битола ќе биде публикуван во научното списание „Хоризонти“ што го издава Универзитетот „Св.Климент Охридски“.