Македонија
21. March 2021 - 14:09

Трипуновски: Власта увезува тутун, додека домашниот го остава да скапува

Огромни количини на тутун останаа не откупени. Откако им го земаа 80% од тутунот за цена од 120 до 160 денари за килограм. Власта сега е во нов поход и останатиот тутунот се откупува за мизерни 65 – 80 денари.

Тие 65 денари не покриваат ништо. Тутунарите се во чист зијан.

Почитувани,

Ова е причината за агонијата и мизерувањето на тутунарите во Република Македонија! Ова се документи за увезен ориентален тутун од Бугарија во Македонија.

Заев и целата власт лажеа дека не се увезува тутун. Со овие документи се демантираат во целост.

Со дозволата да се увезува тутун во Македонија, во тек на откуп на домашното производство директно влијаеше на производната односно на продажната цена на тутунот.

Власта свесно ги уништува тутунарите.

Ова е недозволиво и Заев лично е причина за маката на илјадници семејства кои се доведени на раб на егзистенција.

Почитувани тутунари,

Маката нема уште долго да трае. ВМРО-ДПМНЕ кога ќе дојде на власт, ќе забрани увоз на тутун. Нема да може да се внесе тутун од странство, пред вашиот да биде купен, а вие да добиете достоинствена цена.

Заев мора да замине. Македонија мора да се крене на нозе.

Цветан Трипуновски, ВМРО-ДПМНЕ