Живот
17. November 2016 - 18:52

Трикови кои ќе ви помогнат вашиот дом да биде многу потопол, а сметките да бидат многу помали за време на зимата

Постојат трикови за вашиот дом да биде топол, а тоа да не резултира со повисоки трошоци. Се што треба да направите е да внимавате на овие десет работи:

1. Бидете сигурни топлината нема да ви бега од слабо изолираните прозорци и врати.

Изолирање на прозорците и вратите е најбрзата и најевтината опција за решавање на овој проблем. 

2. Ако немате термостат, секако набавете го

 Поставување на автоматски термостат на радијаторите е исто така мерка за штедење, која  ја оддржува температурата на исто ниво. 

3. Искористете ја цела енергијакоја излегува од радијаторот

Зад радијаторот ставете рефлектирачка фолија. Така на премин на топлина за да се фокусира на просторот, а не на прозорецот. 

4. Бидете мудри вентилацијата на вашиот дом, проветрувајте но внимавајте да не ви избега топлината. 

5. Завесите и ролетните користете ги во текот на ноќта за да се задржиповеќе топлина во станот. 

6. Ако оџакот не е во употреба, затворете го.  

7. Во текот на многу студените денови не го исклучувајте, само намалете го греењето, ако не сте дома.

8. Ако имате паркет или плочки, во зима покријте ги со тепих. 

9. Во прилог ви е и ако по крајот на готвењето, ја оставите вратата од рерната отворена.