-->
-->
Три или повеќе јајца неделно го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања
-->
Консумирањето на повеќе од три јајца неделно ја зголемуваат опасноста од срцеви заболувања и рана смрт кај луѓето, во однос на оние кои јадат помалку јајца, се наведува во ново истражување на Медицинската школа при Северозападен универзитет во Чикаго.
– Јајцата, особено жолчката, се главен извор на диететски холестерол… Јадењето дополнителни 300 милиграми холестерол на ден го зголемува ризикот од срцеви заболувања за 3,2 отсто и оној од рана смрт за 4,4 отсто. Едно јајце содржи 186 милиграми холестерол, наведува во извештајот одговорниот за испитувањата Виктор Жонг.
Истражувањето се заснова на податоци од 29.000 Американци со просечна возраст од 17,5 години. Од нив, 5.400 имале срцеви проблеми, а 1.302 биле случаи кои завршиле со смрт.
-->
-->
-->
Ново на Сител
-
Пукање на семејна веселба во населбата Аеродром
-
На Табановце и Богородица за влез и излез од државава се чека околу 30 минути
-
Нетанјаху закрепнува по труењето со храна, соопшти неговиот кабинет
-
Во иранскиот град Омдије измерени 49,6 степени, на Антарктикот- минус 74,2 степени
-
Најмалку 73 лица се убиени во Газа додека чекале да добијат храна, соопшти палестинското Министерство за здравство
-
Запленета поголема количина цигари без бандероли и дробен тутун во Тетово, приведено едно лице
-
Акциска контрола во винички угостителски објекти, приведено едно лице, затекнати и малолетници
-
Прифатено и второто обвиниение за Васев