Балкан
2. March 2021 - 13:10

Три дена пред почетокот на изборната кампања во Бугарија, владејачката партија има стратешка предност

ГЕРБ (28,5 отсто) влегува во трката во изборната кампања во Бугарија со стратешка предност од пет поени во однос на нејзиниот главен конкурент БСП (23,2 отсто), според последното истражување на „Алфа рисрч“ објавено на Бугарската национална телевизија.

Дописникот на МИА од Софија јави дека според истражувањето ќе се води спорна трка за трето место помеѓу Движењето за права и слободи (12,5 отсто) и новоформираната формација „Има таков народ“ (13,3 отсто).

Резултатите покажуваат голема веројатност за шест, па дури и седумпартиски парламент во Бугарија по 4 април, доколку кампањата ја зајакне и зголеми поддршката за Демократска Бугарија (5,7 отсто), коалицијата на Маја Манолова (4,5 отсто) и ВМРО ( 3,7 отсто).