Loading Video...
Свет
30. July 2021 - 16:38

Трет ден битка со пожарите во Турција

Трет ден по ред Турција се бори со големите шумски пожари  во кои загинаа 4 лица. Активни се десет пожари а ангажирани се 1832 пожарниакри, три авиони, 29 хеликоптери и 485 цистерни со вода.

-Нашата борба да ги ставиме под контрола пламените јазли продолжува. Секако, ние ќе го ставиме ова под контрола, но ќе ни биде потребно време, изјави турскиот министер за земјоделство

Најдраматично е во  популарните туристички дестинации  Анталија и Мармарис, каде и се регистрирани  жртвите. Пожарите зафатија области со куки и хотели, принудувајки ги ликланите жители и турситите да се евакириаат. Уништени се многу куќи, објекти и земјоделско земјиштето а Настрадал и добиток. Преретседателот Ердоган вети помош за граѓаните кои претрпеа штета  и најави истрага за пожарите. Некои турски медиуми објавија дека пожарот во Мармрис најверојатно го предизвикале две деца  на возраст од 8 и 10 години додека си играле. додека