Свет
18. January 2017 - 9:38

Трамп ќе положи заклетва како претседател пред две Библии

Доналд Трамп ќе положи заклетва како претседател на САД пред две Библии - неговата, подарена од мајка му во 1995 година и онаа што била користена од Абрахам Линколн пред век и половина. 

Церемонијата на заклетвата ќе биде водена од претседателот на Врховниот суд, Џон Роберт. 

Во 2013 година, при полагањето на заклетва за вториот претседателски мандат, Барак Обама ја подигна десната рака, а левата ја постави врз две Библии - едната користена од Абрахам Линколн при стапувањето на должност во 1861 година, а втората што му припаѓала на Мартин Лутер Кинг, борецот за граѓански права во текот на 50-тите и 60-тите години од минатиот век.