Џет-Сет
24. October 2017 - 11:01

Трагедија во семејството на Ѓоковиќ

Момир Ѓоковиќ (59), чичкото на најдобриот српски тенисер Новак Ѓоковиќ, се обесил пред четири години во својата куќа во Краљево, екслузивно дознава српски Курир. 
 
Првиот роднина на Новак кренал рака  врз себе бидејќи не можел повеќе да поднесе тоа што сопругата го изневерила па во  Австралија каде што живееле го прогалсила за мртов и така го присвоила целото богатство кое  тој го заработил. 
 
Бил богат и успешен
 
- Момо по занимавање бил рударски техничар и речиси четири децении се занимавал со проучување и обработка на метал и од тоа се збогатил, наведува соговорникот за српски Курир кој е упатен за оваа трагедија. 
 
- Беше многу добар човек, чесен  и вреден, но не само тоа, беше богат и успешен почитуван во Србија, но и надвор од земјата. Долго време живеел со сопругата во Австралија. Меѓутоа, пред 15 години поради документи морал да се врати во Србија. Неговото враќање дома го искористи неговата сопруга и го прогласи за мртов. Го изневери, парите кои ги заработил останале заробени кај неа. Се обидувал да докаже дека е жив, но било залудно. Пишуваше дописи до амбасадата во Австралија, докажашуваше дека е тој човек кој е прогласен за мртов, но неговото барање од некои причини не е усвоено. 
 
Тој вели дека чичкото на Ноле после неколку години броба кренал раце и заминал во Словенија да работи како обезбедување. 
 
- Работеше ден и ноќ. Се бореше како лав за да преживее, но го јадеше тоа што од парите кои ги заработувал стоејќи по вратите на ноќните клубови  не можел да живее како претходно.  За брзо време ја напушти Словенија и бидејќи немал каде да оди, одлучил да се врати повторно во родното Краљево. Тама последнаста година ја живеел скромно, речиси на работот  од сиромаштијата. 
 
Се обдидувал да пронајде скапоцени камења низ Србија,но немал на кого тоа да го продаде, тврди соговорникот  кој додава дека Момо се обесил поради големите долгови. 
 
- Таткото на Ноле често му помагал, но таков живот Момо не можел повеќе да живее. Се обесил во својата куќа кога електроничарите му ја ислучиле струјата во неговата куќа.Долговите за данок, струја, и комуналии му биле неподмирени, а тој не сакал да биде терет на својот брат и неговото семејство. Целото семејство било потресено  од оваа трагедија, не можеле да поверуваат дека тоа го направил, го погребале како што доликувало, завршува изворот.