Македонија
9. October 2019 - 11:40

„Тортура“ одложена поради болест на судијката

 Судењето за начинот на апсењето на Љубе Бошкоски во 2011 година „Тортура” се одложува за 22 октомври поради болест на судијката Александра Ристевска.

Случајот се наоѓа во доказна постапка, а застапник на обвинението е Љубомир Лапе.

Во „Тортура“ заедно со поранешниот директор на УБК Сашо Мијалков се обвинети и поранешниот прв човек на единицата „Алфи” Ивица Антевски-Пуки и уште петмина припадници на единицата.
 
Обвинителство ги гони за мачење и друго сурово, нечовечко или понижувачко постапување и казнување, за начинот на лишување од слобода на лидерот на Обединети за Македонија и поранешен министер за внатрешни работи Љубе Бошкоски, на 6 јуни 2011 година, ден по предвремените парламентарни избори.
 

Предметот го отвори СЈО во февруари минатата година, а во септември годинава го презеде во надлежност и натамошно постапување Јавното обвинителство на Република Северна Македонија.