Балкан
17. January 2017 - 10:01

Тодор со нож го убил својот најдобар пријател Душко: Кога ќе излезам од затвор, ќе му дигнам споменик

Тодор Јовановиќ (59) од српското село Ѓурѓево е осуден на 7 години затвор во Судот во Нови Сад за убиството на својот пријател Душко Миличев кое го сторил на 10 декември 2015 година.
 
Јовановиќ го признал делото и пред судот изјавил дека не се сеќава јасно на сите настани, затоа што двајцата пријатели тогаш испиле по едно литро ракија и неколку литри пиво. На Тодор освен затворската казна му била одредена и задолжителна терапија за алкохолизам. Во донесувањето на пресудата било земено в предвид дека тој никогаш претходно не бил осудуван, а кога го направил злосторството во крвта имал 3 промили алкохол.
 
Јовновиќ го убил својот најдобар пријател Душко со кујнски нож. Тој немал ниту еден роднина или член на семејството и живеел сосема сам, а со Миличев секојдневно дружеле и минувале доста време заедно.
 
Јовановиќ во своето последно излагање пред судот изјавил дека ќе прифати казната каква и да е и дека многу му е жал што на таков начин го изгубил својот најдобар пријател. Исто така ветил дека кога ќе излезе од затвор на Миличев ќе му дигне споменик.