Македонија
19. јуни 2019 - 16:11

Тимоние: Европските закони треба да се спроведуваат, не само да се гласаат

Германскиот Бундестаг е единсвената техничка пречка што Македонија вчера не доби датум за преговори со Унијата. Вицепремиерот за европски прашања вели дека нема никаки дилеми дека одлуката во октовмри ќе биде позитивна. Османи негира дека 7 земји –членки на вчерашниот состанок биле против на Македонија да и биде доделен датум

И за францускиот амбасадор во земјава вчерашната одлука не е разочарувачка. Тимоние потсетува дека носењето на законите не значи и спроведување на реформите. Граѓаните очекуваат поголем животен стандард, подобро задравство и образование.

И најновата анкета која ја изработи Меѓунарониот републикански институт покажува дека македонските граѓани Унија ја поврзуваат со повисоко ниво на демократија и повисок стандард. ИРИ заклучува дека демократија е предизвик и во многу поразвени европски земји од Македонија.