Свет
23. October 2017 - 21:47

Тилерсон во ненадејна посета и на Ирак

Американскиот државен секретар Рекс Тилерсон вечерва пристигна во ненајавена посета на Ирак, неколку часа откако ненадејно го посети Авганистан.

Тилерсон ќе се сретне со премиера Хајдер ал Абади и со претседателот Фуад Масуд, кој е курд, со цел да ја потврди подршката на САД за обединет Ирак по курдскиот референдум за независност во Северен Ирак.

Светските медиуми коментираат дека со овие посети Тилерсон се обидува да ги убеди лидерите во регионот да создадат арапски сојуз, кој ќе и се спротивстави на засилената активност на Иран во Блискиот исток.