Бизнис
18. April 2019 - 16:30

Тевдовски препорачува општините да го зголемат данокот на имот за повеќе пари во општинските каси

Повисока стапка на данок на имот ќе ја подобри состојбата во општините. Министерот за финансии Тевдовски смета дека градоначалниците имаат механизам како да си ги зголемат приходите, но не покажуваат интерес да го направат тоа. Проблемот со презадолженоста на локалните самоуправи произлегува од тоа што тие проектираат големи буџети, парите не ги собираат според планираното, а трошат повеќе од тоа што собрале, па се задолжуваат.

Тонски...

Државата со ребалансот на буџетот лани обезбеди пари да отплати дел од овие долгови, но наметна и нови правила за креирање буџет. Приходите не смеат да бидат поголеми од 10% просекот реализиран во претходните три години.

Сепак, ниту новиот начин на планирање, ниту предупредувањето на државата дека веќе нема да им ги отплаќа долговите не се пречка за некои градоначалници да продолжат со непродуктивни трошења и да се подноват со нови луксузни возила.