Балкан
19. јуни 2019 - 14:02

Тензично во Албанија- запалено училиште

Со наближување на 30 јуни, денот на локалните избори, се зголемуваат тензиите во Албанија.

По барањето на градоначалниците од редовите на опозициската Демократска партија, Општинските изборни комисии да ги ослободат просториите определени за гласање, просториите кадешто се сместени комисите и изборниот материјал се под полициско обезбедување.

Во северниот град Скадар по тензичната ситуација во моментот кога членови на ЦИК го доставуваа изборниот материјал во еден објект во општината, синоќа е подметнат пожар во училиште каде што веќе се наоѓал изборниот материјал, кој целосно изгорел, а предизвкана е и материјална штета врз училишната зграда. Дошло до судир меѓу полицијата и граѓани кои ја попречувале интервенцијата на противпожарната единица, за што се приведени најмалку пет лица.