Балкан
16. February 2019 - 13:31

Тензично на масовните протести, Мета повикува на воздржаност

Масовните протести на албанската обединета опозиција ескалираа со пробивање на полицискиот кордон пред Владата, скршени врати и прозорци, фрлање молотов коктел и тврди предмети,поставување на партиското знаме на Демократската партуја пред Владата.

Полицијата беше приморана да фрли солзавец,по што оние кои се обидуваа да влезат во зградата се повлекоа.На објкетот на зградата има и снјаперисти.

Има повредени кои се транспортираат со амбулантни возила.

Според опозицијата на протестите има над 100 илјади граѓани,половина од нив од внатрешноста.

Поради многу тензичната ситуација албаскиот претседател Илир Мета експресо реаграше апелрајќи на водржанст за да се „избегне конфронтација“.

-Со посебно внимание ги следам случувањата и упатувам апел за воздржаност од сите страни за да се избегне конфронтација и наслство.Граѓаните треба да протестираат слободно и треба да се почитуваат институците,- порача Мета.