Балкан
24. September 2018 - 20:01

Темни облаци над Балакнот: Орканските удари на ветер во Хрватска корнат дрвја, а во Босна паднал снег

Изненадувачки силна бура денеска дува на широкото подрачје на Сплит, каде орканските удари на ветерот достигнуваат брзина до 122 km/h, а во подвелебитскиот канал дури 150 km/h, соопштила хидрометеоролошката станица Марјан.

Студениот бран кој денес, ден по календарскиот почеток на есента, ја погодил и БиХ, го донел првиот снег во населбите околу Прокошкото езеро, на Бјелашница, каде во 14 часот биле измерени минус три степени. 

Снег паднал и во делови на Влашича, соопштил Федералниот хидрометеоролошки завод на БиХ.