Македонија
25. December 2017 - 22:37

Таму е роден Даме Груев, оддржан Смилевскиот конгрес - Нема кој не знае кое е Смилево

Даме Груев, Смилевски Конгрес, спомен куќа на Даме Груев, парк во чест на Даме Груев, таен мајсторски јазик, селска слава св. Петар и Павле, прекрасен манастир, село на мијаците, во ова село нацијата е Мијачка, долу се Брсјаци. Гордост и чест е да си роден смилевчанец.

Мијачко село единствено во овој крај на Македонија, историско, прекарасно преубаво, името го добило по растението смил....нема кој не знае кое е Смилево