Технологија
19. December 2016 - 13:45

Тајната на далечинското: Еве за што служи испакнатиот дел на копчето со број 5

Додека далечинското ви било во рака, сигурно сте забележале дека на копчето со број 5 има испакнат дел. На некои делови во прашање се точки или црти, кои се чувствуваат на прстите. Еве за што служат тие.
 
Оваа ознака ја има скоро секое далечинско, а сигурно сте се запрашале за што служи.
 
Далечинските се изработуваат за ракувањето д биде поедноставно и полесно. Производителите притоа мислат и на лицата со оштетен вид, па затоа вообичаен стандард во производството станало ставање на мали испакнати делови или цртки на копчето со број 5.
Овој испакнат дел им овозможува на луѓето со слаб вид последно да го користат далечинското, односно да имаат претстава каде се наоѓаат останатите копчиња. Погледнете и на тастатурата од вашиот компјутер, истата цртичка ја има на бројот 5.
 
Покрај ова, практично е и кога гледате телевизија во темница.