Свет
21. July 2017 - 14:05

СЗО: Повеќе од 1.800 луѓе починале од колера во Јемен

Светската здравствена организација (СЗО) регистрира над 1.800 смртни случаи од колера во Јемен од почетокот на епидемијата, која извувна кон крајот на април, изјави портпаролката на СЗО, Фадела Шаиб.

- Од 27 април до 19 кули регистрирани се 368.207 случаи на колера од кои 1.828 луѓе починале, истална Шаиб.

Таа додаде дека колера има во 21 од 23 јеменски провинции, а стапката на смртност е пет проценти.

СЗО посочува и дека од 2. јули бројот на инфицирани од колера се искачил над 90.000, од 194 луѓе починале.