Свет
21. March 2020 - 11:14

СЗО: Можно е низ светот да бидат потребни 150 милиони тестови за коронавирусот

Светската здравствена организација (СЗО) досега ширум светот има дистрибуирано околу 1,5 милиона тестови за коронавирусот, но во иднина можно е да и бидат потребни 80 до 100 пати повеќе за да се задоволат потребите, изјави денеска претставникот на оваа организација Мајк Рајан.

-Тоа е екстремна анализа, но тоа е заклучок до кој дојдовме, рече Рајан.

Според него, СЗО се соочува со нови потешкотии ширум светот во распоредувањето на персоналот и материјалите, вклучувајќи ги и тестовите за коронавирусот и заштитната опрема, пренесува Тасс.