Свет
24. July 2021 - 12:13

СЗО Европа-ЕЦДЦ: Делта-варијантата доминатна во Европа, да се зајакнат напорите да се спречи трансмисија

Делта-варијантата на Ковид-19, која ги загрижува властите, се шири брзо низ Европа и веќе е најдоминантниот сој во голем дел од регионот, покажуваат најновите податоци.  

Според податоците пратени до СЗО Европа и Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ЕЦДЦ), помеѓу 28 јуни и 11 јули 2021, Делта-варијантата била доминантна во повеќето (19 земји) од 28 земји кои регистрираа доволно целосни информации за генетско секвенционирање. Од нив, 68,3 отсто од просечната пропорција на сите откриени изолации на вируси во национална секвенца биле Делта, со што ја надминала Алфа-варијантата, која претходно доминираше во регионот.

Како што е посочено, според тековните трендови, Делта-варијантата ќе стане доминантен сој во следниве месеци на глобално ниво и веќе е регистрирана во речиси сите европски земји. Таа ќе продолжи да се шири и ќе ги истисне од циркулација другите варијанти освен ако не се појави друг понатпреварувачки вирус.