Свет
18. March 2020 - 13:33

СЗО: Државите од Блискиот Исток да споделат информации за епидемијата

Светска здравствена организација (СЗО) упати апел до блискоисточните земји да споделат информации за заразените луѓе со новиот коронавирус, со цел да биде поефикасна борбата против епидемијата во регионот.

Регионалниот директор на СЗО за Источен Медитеран, Ахмед ал Мандхари изјави дека треба да се подобри пристапот до информации за епидемијата со Ковид-19 на Блискиот Исток, што ќе и овозможи на Организацијата внимателно да го следи ширењето на вирусот во тие земји и да примени поефикасни мерки за јавното здравје.

Тој додаде дека државите од регионот ги интензивирале набљудувањето, тестирањето и пружањето на поддршка за семејствата на заболените, но оти треба многу повеќе да се направи за да биде поуспешна борбата против Ковид-19.

Бројот на инфицирани со новиот коронавирус, со исклучок на Иран, во блискоисточните земји е релативно мал во споредба со Азија и Европа, но претставници на СЗО стравуваат дека луѓето во тој регион помалку се тестираат.