Свет
17. April 2019 - 10:36

Свештеник влетал во пламенот во Нотр Дам за да спаси вредни реликвии

Француски свештеник стана херој за локалните медиуми по сведоштвата дека додека горела катедралата Нотр Дам, тој влетал во пламенот и спасил еден бодликав венец и други вредни реликвии.

– Тој покажа голема бестрашност, единствена цел му беа реликвиите во катедралата и нивната сигурност. Тој секој ден се соочува со животот и смртта, па тоа го прави похрабар, изјави очевидец кој сакал да остане анонимен.

Занимливо е тоа што истиот свештеник служел војска во Авганистан, каде преживеал напад од заседа, а во 2015 година им помагал на повредените во терористичкиот напад во театарот Батаклан во Париз.