Живот
20. August 2016 - 19:53

Студентки си го продаваат телото за 600 денари: Преку ден учат, а навечер пристапуваат на се!

Тешката материјална состојба меѓу студентската популација, која е се потешка неможејќи да се плати школарината, сместувањето и храната во Белград, доведе до цветање на студентската проституција, а студентските своето тело го продаваат за 1000 динари.

Конкуренцијата тврдат добро известувачки извори, е голема па за да преживеат девојките само си ја одбираат цената. Елитните проститутки чинат и по неколку стотина евра, додека обичните девојки пристапуваат и на многу пониска цена од 1000 или 2000 динари, само за да преживеат.

Според зборовите на Горан Милетиќ програмскиот директор на Цивил Рајт дефендерс, причината за оваа ситуација треба да се бара во општеството во кое живееме.

Потребно е макар на момент да се ставите во кожата на тие девојки. Тие се обидуваат да го пронајдат излезот од животните ситуации кои идат до точка да немаат што да јадат или каде да живеат“, смета Милетиќ.

Безнадежноста во која студентите се наоѓаат, како и многу други слоеви на друштво, доведе до ваков тренд, тврди Дејан Несторовиќ од НВО Сигурната позиција.

„Данју е студентка, добра другарка, грижлива комшивка, а ноќе станува занеска сексуална работнчка“, вели Несторовиќ кој заклучува дека храбрите и „подобрите“ во оваа работа успеваат да се пробијат и до Дубаи, каде се каде каде поголеми цените на услугите.

Психотерапевот Зоран Миливојевиќ смета дека проституцијата меѓу студентите е нивните очајнички потег.

Младите не гледаат перспектива, имаат став дека се е без врска, како и тоа дека секој кој вреди заминал во странство, додека оние кои немале таква среќа остануваат во Србија за да преживеат“, вели Миловјевиќ, заклучувајќи дека проституцијата за некои од нив е единствениот излез.