Свет
14. јуни 2016 - 14:56

Столтенберг: Земјите се наоѓаат пред големи безбедносни предизвици

Земјите ни се исправени пред огромни безбедносни предизвици - од исток и од југ, изјави генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг при отворањето на средбата на министри за одбрана од земјите-членки на Алијансата во Брисел.

Форумот е последен од ваков формат пред Средбата на врвот на НАТО следниот месец во Варшава и претставува важен дел од подготовката.

- Се согласувам со распоредувањето на ротациски принцип на четири меѓународни баталјони во Естонија, Летонија, Литванија и Полска, истакна Столтенберг.

Според него, ќе бидат донесени одлуки за „конзистентно присуство“ за југоисточниот регион, нагласувајќи дека „ќе бидат зајакнати и способностите за кибер одбрана“