Loading Video...
Свет
21. јуни 2021 - 16:52

Стефан Ловен е првиот премиер на Шведска на кој му е изгласана недоверба во парламентот

Стефан Ловен е првиот премиер на Шведска кој не го преживеа гласањето доеврба во Парламентот.

181 пратеник гласаа против Левен. Гласењето се одржа на барање на Шведските демократи  во знак на протест против владиниот план за либерализација на пазарот на изнајмување станови.

За изгласување на недоверба беше потребна поддршката  од 175 од 349 пратеници. 

Социјалдемократот сега има две опции - да поднесе оставка или да распише вонредни парламентарни избори. Левен е премиер на Шведска од 2014 година и досега успешно преброди единаесет гласања за доверба.