Балкан
14. October 2016 - 8:58

Српско-албански Бизнис форум во Ниш

Во српскиот град Ниш денеска ќе се одржи Бизнис форум „Србија-Албанија“, на кој ќе учествуваат околу 300 претставници на компании и стопанственици од двете земји.

Собирот се организира со цел да дојде до приближување на српската и албанската бизнис заедница.

Како што јави Танјуг, ова е прв голем собир на српските и албанските стопанственици, а се одржува во Ниш, кој од вчера, па во следните седум дена е седиште на српската Влада.

Форумот ќе го отворат премиерите на Србија и на Албанија, Александар Вучиќ и Еди Рама, а на него ќе говори и директорката на Светската банка за Западен Балкан, Елен Голдстин.

Домаќини на форумот се претседателот на Стопанската комора на Србија (ПКС), Марко Чадеж и претседателот на асоцијацијата Бизнис Албанија, Луан Брегази.

По пленарниот дел од Форумот предвидени се билатерални средби на стопанствениците во текот на кои претставниците на деловните заедници на Србија и Албанија ќе разговараат за конкретни зделки и заеднички проекти.

На Форумот учествуваат компании од секторот на прехранбената индустрија, трговијата, електро и машинската, градежната, хемиската, металопреработувачката и дрвната индустрија, како и од областа на туризмот и хотелиерството  и телекомуникациите.