Македонија
6. December 2017 - 17:36

Средба Заев-Могерини: Убедлив и видлив е напредокот на Македонија за само една година

Премиерот Зоран Заев денеска во Брисел се сретна со високата претставничка на Европската Унија за надворешна политика и безбедност Федерика Могерини.

Примарната цел на македонската Влада, посочил Заев, е да изгради модерна европска земја што ги дели европските вредности, со функционална демократија, владеењето на правото и врз заеднички споделени основни вредности. Во исполнување на таа клучна цел, потенцирал, од големо значење е личната посветеност и ангажираност на високите претставници на највисоките институции на ЕУ, како и институционалната поддршка од телата на Унијата.

- Република Македонија има клучни аргументи да докаже дека е најдобрата „успешна приказна" во 2017 година и може многу да придонесе за добрососедските односи, регионалната соработка, стабилноста и безбедноста на регионот на Западен Балкан и во Европа, рекол Заев на средбата со Могерини.

Додал дека се направени големи напори Македонија да се врати на вистинскиот пат, и да се создадат позитивни случувања после долготрајната политичка криза.

- Сега е време да ги искористиме овие напори. Продолжуваме со силна посветеност и несомнена политичка волја, иако на внатрешен план имаме одредени политички околности, рекол Заев.

Тој изразил очекување дека ЕУ ќе покаже визија и ќе обезбеди одлука за отпочнување на преговорите за пристапување на Македонија во Унијата во првата половина од 2018 година, но и отворање на можноста за секоја земја да напредува колку што е можно побрзо во процесот на пристапување врз основа на сопствените заслуги.

- Република Македонија ќе се стреми да се израмни и да влезе во групата земји предводници на процесот. Треба да бидеме во пакетот. Тоа ќе не стабилизира за подолг рок, истакнал Заев.

Македонскиот премиер смета дека Самитот ЕУ-Западен Балкан во Софија, во мај 2018 година, за време на бугарското претседателство со ЕУ, ќе биде јасна можност за обновување на заедничките обврски на земјите од Западен Балкан и на ЕУ. 

Нагласил дека фокусот е да се гради нов дух во односите со сите соседи, а во врска со прашањето со Грција упати порака дека во во Македонија има подготвениост да се реши ова прашање и побарал помош и поддршка како да се најде одржливо решение кое ќе има поддршка во двете земји.

Могерини на средбата истакнала дека е видлив напредокот што го остварила Република Македонија за само една година, и дека тоа е добар знак и во однос на напредувањето на државата во евроинтеграциските процеси.

На средбата заеднички била констатирана неопходноста од соработка со опозицијата на важните стратешки прашања за земјата, и дека каналите за комуникација треба да бидат постојано отворени.

Нагласено било дека претстојните месеци до првата половина на 2018 година се круцијални кога е во прашање процесот за отворање на преговорите за членство на Република Македонија во ЕУ, но и дека е важно колку што е можно побргу, да се одржат средби на високо ниво меѓу Република Македонија и Република Грција.

На средбата со Могерини присуствувале и Бујар Османи, заменик претседател на Владата на Република Македонија задолжен за европски прашања и Никола Димитров, министер за надворешни работи.