Македонија
7. December 2017 - 10:52

Средба Груби - Вајгл во Европскиот парламент

Известителот за Македонија во ЕП Иво Вајгл на средбата со претседателот на собраниската Комисија за европски прашања Артан Груби, во врска со подготовката на годишната Резолуција за напредокот на Македонија, во Комисијата за надворешна политика (АФЕТ) истакнал дека ќе биде афирмативен, но дека е потребен и политички, граѓански и етнички консензус за заедничко делување во спроведувањето на ЕУ реформите.

Според соопштението од Комисијата за европски прашања, како приоритетни Вајгл ги посочил судските реформи и реформите од корпусот на владеењето на правото.

Со средбата со европратеникот Вајгл, пратеникот Груби на заврши посетата на Брисел. Во соопштението се информира дека тројката европратеници, како што стои, ја прифатиле поканата на Груби да учествуваат на регионалната конференција организирана од Комисијата за европски прашања на Собранието на Република Македонија во февруари следната година.

На средбите Груби истакнал дека Македонија ја цени досегашната поддршка на ЕУ на политички и на економски план, но во духот на новите позитивни процеси кои најавуваат оптимистични прогнози за забрзана интеграција на земјите од регионот, побара да се валоризираат напорите на Скопје за реализирање на бараните реформи со тргнување на условената препорака и добивање на датум за преговори за прием во ЕУ.

- Парламентарното мнозинство, но и граѓаните на Македонија, со посветеност работат на исполнување на очекувањата од Брисел, и очекуваме дека и пријателите од Европската унија догодина ќе испорачаат во согласност со нашите стремежи, рекол Груби, стои во соопштението.