Loading Video...
Свет
19. September 2023 - 16:31

Србија ги враќа дел од мерките против Ковид-19

Поради брзото зголемување на бројот на заразени со Kовид-19 во Србија во изминатите три недели, тамошните здравствени власти одлучија да вратат дел од антиковид мерките. Задолжително е тестирање за ковид на сите вработени во здравствените установи, доколку имаат симптоми на акутна респираторна инфекција и нивна задолжителна контрола и тестирање откако ќе помине инфекцијата, како и тестирање на контакти со ковид-позитивни лица во здравствени установи.

Тестирање на пацинетите е задолжитечно како услов за хоспитализаиција  а зашитините маски мора да се носат во сите здравствените установи. Ковид тест треба да направат и пациентите со знаци и симптоми на акутна респираторна инфекција. Одлуката за забрана на посети во болница пак ја носи раководството на здравствена установа.