Македонија
15. July 2020 - 20:20

Споредба и анализа на излезноста од овие и претходните парламентарни избори до 17 часот

Излезноста до 17 часот на територија на цела држава изнесува 38,78% или гласале над 703,522 граѓани.

Во првата ИЕ излезноста е 41,07% во споредба со претходниот изборен циклус во 2016-тата кога излегле 66,32 од граѓаните.

Во втората ИЕ 36,98 % е излезноста до 17 часот, а пак во претходниот циклус таа изнесувала 59,76 %.

Во третата ИЕ, истокот на Македонија, излегле 43,85 % од граѓаните додека тој процент во 2016-та изнесуваше 64,89 % до 13 часот.

Во 4-тата ИЕ гласале 43,99%, додека минатиот циклус 67,37% од граѓаните до 17 часот излегле на гласање.

Во 5. ИЕ излезноста е 38,21% додека во 2016-тата било за 10 % поголема односно 58,39%. 

Најниска излезност има во 6-тата ИЕ каде до 17 часот правото на глас го оствариле само 29,60% од граѓаните, додека минатите избори тоа го сториле 46.83%.