Свет
25. February 2018 - 8:54

Специјални возила за најмоќните претседатели: Ѕвер и тенк возат Трамп и Путин - нивните карактеристики се чуваат во тајност

Автомобилите на американскиот и рускиот претседател се направени да издржат ракетни удари, бомби  и хемиски напади, а имаат и посебна залиха на кислород. 
 
Најмноќните луѓе на светот - американскиот претседател Доналд Трамп и рускиот претседател Владимир Путин, поради безбедноста мораат да се возат со посебни автомобили.
 
Овие возила се „кадилак уан“, наречен како „ѕвер“, и „кортеж“ кој се нарекува „тенк“ - се најбезбедните автомобили на светот бидејќи се способни да издржат ракетни удари, бомби и хемиски напади. Иако карактеристиките на двата автомобили е тајна со цел лидерите на двете најмоќни земји да бидат безбедни, некои поатоци за нив се познати. Така се знае дека птретседателскиот дел е херметички затворен а само шефот на Белата куќа може да го отвори. Во тој дел се резервите на кислород за случај на излоација, но и резервна крв и апарат за одржување на живот во случај на несреќа.