Живот
7. November 2017 - 19:24

Спасете се од гром: Што задолжително мора да направите кога грми

Грмењето е лоша појава која може да предизвика голема штета, но и да доведе до трагедија, па еве што треба да направите за да се спасите од гром

Ако сте во затворен простор

- Затворете ги прозорците и вратите

- избегнувајте констакт со радијаторите и другите метални предмети во вашиот дом

- исклучете ги телефоните, компјутерот, телевизорот. 

- избегнувајте миење на садови и туширање

Ако сте на отворено

- тргнете се високи структури (јарболи, стубови)

- избегнувајте ги дрвјата, не се доближувајте до ограда, телефонски кабли, 

- пронајдете некоја стреа, ако немате во блзина седнете на земја

- доколку сте во шума, заштитете се под гранки, или под некое ниско дрво

- не минувајте покрај вода, и не пливајте

- немојте да држите чадор или други метални проводни предмети во рацете

- немојте да седите исправено

-ако сте во група, држете растојание од пет метри меѓу себе. 

Доколку се најдете во автомобил

-запрете го автомобилот, но подалеку од електровод и од дрва

- останете во автомобилот, запалете ги светлата додека не помине невремето

- затворете ги прозорите и не допирајте ништо метално.