Живот
24. December 2017 - 18:55

Спас за пушачите: Две намирници ги враќаат белите дробови во живот , но само ако ги јадете секој ден - а чинат помалку од кутија цигари

Белите дробови е деликатен орган и поради тоа  ракот на белите дробови е многу пеколна болест. 
 
Меѓутоа, нвоото истражување тврди дека постои начин да ја поправиме штетата која сме му ја направиле на овој орган, па дури и акое поврзана со пушењето цигари. 
 
Научниците од Џон Хопкс училиштето за јавно здравје тврди дека можеме да го успориме паѓањето на функциите на белите дробови така што секој ден ќе јадеме по 2 домата и 3 чини јаболка. 
 
Судејќи по нив, ова единствено функционира само ако ги јадеме свежи, а не конзервирани. 
 
Истражувањето го набљудувале на 650 возрасни личности во 2002 година, а потоа го повториле тестот по 10 години.