Македонија
23. January 2021 - 22:45

Соопштение до јавноста oд македонската страна на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања

Членовите на македонскиот тим во Комисијата би сакале да ја информираат јавноста во однос на неточните и нецелосни информации кои се појавија во јавноста во врска со вчерашната виртуелна средба на која беше усогласен записникот од деветтата средба. Имено, категорично ги отфрламе невистините дека придавката македонски се заменува со уставното име Република Северна Македонија, ниту пак дека придавката македонски ќе се користи само во цитатите на членовите на Комисијата.
На вчерашната средба беше постигнато техничко решение со кое одредени проблеми беа надминати при што секоја страна остана на своите ставови и позиции во контекст на проблематичните прашања во содржината на записниците.
Би сакале да испратиме повик до новинар(к)ите да известуваат одговорно и професионално за теми кои се важни за интересите на македонската држава.

Скопје 23.1.2021 г.