Живот
28. July 2016 - 13:20

Сообраќајно ЧУДО: Норвежаните прават патишта под вода!

Возење по брегот на Норвешка ќе ви одземе околу четириесет часа, а на тој пат морате да користите и траект за да дојдете до целта.
 
Тоа е одлично ако имате неколку недели за истрашување, но секако дека не е убаво за оние кои планираат да ја посетат Норвешка на неколку дена.
 
Новиот проект кој би требал ода се спроведе на територијата на Норвешка би можел да го забрза сообраќајот.
 
Станува збор за подводни тунели кои би требало да се протегаат од „Kristiansand“ до „Trondheim“. Тие би биле сместени на длабочина од 30 метри и би скратувале половина од патот.
 
Конструкциите под водата најмногу би им пречеле на бродовите, или пак би ја уништиле недопрената природа, па инженерите би требало да најдат начин за максимална безбедност.
 
Што е и да се случи, ова нема да може многу брзо да се реализира. Норвешките власти изјавиле дека би требало да се заврши до крајот на 2035. година и би чинел 25  милијарди американски долари.
 
Во ова видео, погледнете како Норвежаните го замислиле ова сообраќајно чудо во северна Европа.