Македонија
7. March 2018 - 15:10

Собранието ќе има женска соба

Во Собранието на РМ ќе биде отворена женска соба по примерот на Шведскиот парламент. 
 
Претседателот на Собранието Талат Џафери на одбележувањето на 15 години од основањето на Клубот на пратеничките во Парламентот рече дека ќе започне со реализација на проект за чување и промоција на придонесот на жените пратенички и носители на функции во Собранието и работните тела. 
 
Генералната секретарка на Собранието Цветанка Иванова, која како поранешна пратеничkа е една од основачките на Клубот, кажа дека уште многу треба да се работи на унапредување на правата на жените. 
 
- Нам не ни требаат парфеми и подароци за 8 Mарт, туку придонес и поддршка, кажа Иванова.
 
На настанот присуствуваат и пратеничките од опозициската ВМРО-ДПМНЕ, невладиниот сектор, дипломатскиот кор и други.