Технологија
24. August 2015 - 19:28

Со овој клуч можете да го отклучите секој автомобил, од Југо до Ламборџини!

Три европски компјутерски научници велат дека маните им се познати уште од 2012 година. Листата на загрозени автомобили вклучува луксузни возила како што се порше, ауди, бентли и ламборџини.

Научниците велат дека грешката лежи во Мегамос Криптор транспондерот кој е задолжен за шифрирање на податоци помеѓу автомобилот и далечинскиот управувач.

Тој се наоѓа во далечинскиот и во автомобилот, и дизајниран е да го блокира моторот од движење доколку не е во непосредна близина на возилото.

Мегамос Крипто транспондерот се наоѓа во еден од најраспостранетите уреди за блокада на електронските возила. Помеѓу останатото, се наоѓа и во голем дел на ауди, фиат, хонда, фолксваген и волво автомобили. 

За што точно се работи, погледнете во видеото во продолжение: