Бизнис
18. November 2019 - 19:35

Со нов скенер ќе се забрза испораката на пратки од пошта до граѓаните

Ќе забрза испораката на пратките кои стигаат преку пошта. И министерката за финансии и директорот на Царина уверуваат дека проблемот со лошата услуга на Пошта ќе биде надминат со употребата на скенерот на кој ќе се проверува што стига во земјава. Досега пратиките се проверуваа рачно, а клиентите се жалеа на невремена испорака. Ќе бидат отворани сами партки кои се сметаат за сомнителни.

Новиот скенер чини 60.000 долари, засега е само еден и е донациија од Американската амбасада. Тој ќе помогне и точно да се утври дали за пратката треба да се плати царна или не.  Во моментов царина не се плаќа за пратки до 45 евра, но МФ подготвува анализа за зголемување на прагот .

Лани низ рачна проверка во Макеоднска пошта поминале околу 4000 мали пратки, годинава бројот е зголемен за околу 30%.