Свет
25. December 2015 - 8:42

Смогот откажа или задоцни над 200 летови од меѓународниот аеродром во Пекинг

Смогот предизвика на меѓународниот аеродром во Пекинг да се откажат или да доцнат 226 лета, пренесе ТАСС.

Видливоста на аеродромот е само 600-800 метри.

Заради смогот во главниот град на Кина е прогласен втор, портокалов, степен на еколошка закана и властите ги предупредуваат жителите што пократко да остануваат на отворено и да носат специјални маски за дишење кога излегуваат на улица.

Загадувањето на воздухот се следи дури и во метрото, каде заради намелната видливост во тунелите возовите се принудени да ја намалат бризината на движење.