Живот
12. October 2017 - 13:47

Словенка одлучила да оплоди своја јаце клетка со кучешка сперма

Словенката Маја Смеркар одлучила да оплоди своја јаце клетка со кучешка сперма.

Го направила тоа за целите на уметничкиот проект ARTE_mis за кои добила награда Златна Ница на Prix Ars Electronica во Линз.

Во склоп на проектот уметничката дозволила да извадат јајце клетка, во која потоа во лабараторија ќе всадат сперма од куче.

Австрискиот портал nachrichten.at објаснува дека до оплодување сепак не дошло затоа што станува збор за соматски клетки од кои не може да се формираат сексуалните клетки.

Така настанала хибридна клетка од која во теоријата би можело да настане суштество кое би било мешано од човек и куче.

Маја Смеркер и предходно се бавела со таков тип на уметност кога во проектот „К-9 топологија“ произвела мирис од својот серотин поврзан со куче