Балкан
11. April 2020 - 15:30

Словенија/Ковид-19: Ќе бидат потребни неколку години за колективен имунитет

Неколку години ќе бидат потребни за да се создаде колективен имунитет на коронавирусот во Словенија. Тоа го изјави денаска рече директорот на клиниката што прима пациенти со Ковид-19.

– Ќе бидат потребни неколку години со цел да се создаде колективен имунитет за сите со ова темпо, рече Алеш Розман, директор на клиниката Голник, една од четирите болници во Словенија што примаат заразени со Ковид-19.

Говорејќи на прес-конференција  тој рече дека Словенија може да се смета за една од најуспешните држави во борбата против вирусот, но дека по епидемијата би било неопходно да се одржи социјалната дистанца и да се откаже од честото дружење на кафе, затоа што ќе трае долго додека целото население не стекне имунитет.