Живот
15. January 2018 - 8:49

Сите сме загрозени: Денеска е најлошиот ден во годината, ова не смеете да го правите

Лекарите велат дека денеска треба да бидеме внимателни и да водиме сметка за нашата состојба.

И официјално, понеделник 15 јануари е прогласен за „Син понеделник“, поточно - најдепресивниот ден во годината.

Луѓето ширум светот ќе се чувствуваат утепано и нема да можат да ја пронајдат смислата на животот. Причина за тоа е што повеќето од нас се свесни дека успеавме да ги прекршиме правилата кои сами себе сме си ги наметнале во текот на новогодишните празници. Исто тка асем свесни дека платата нема да ни стигне уште барем две недели, поради што ќе бидеме дополнително депримирани и дека летото е уште далеку, а со самото тоа и излележувањето на плажа.

Погледот низ прозорец ќе ни донесе мрачна слика и дрвја без лисја, а доколку е студено и дува ветер, тоа дополнително ќе биде причина да не сакаме да станеме од кревет.

Експертите секоја година на овој ден стравуваат дека може да биде зголемен бројот на самоубиства, па редовно ги советуваат граѓаните што треба да направаат за да се чувствуваат подобро, иако (и официјално и неофицијално) до ништо не им е!

Убави мисли

Иако можеби делува невозможно, пронајдете три работи восвојот живот на кои треба да им се радувате. Психолозите дури советуваат да ги напишете на лист хартија и истиот да го погледнете секој пат кога ќе почуствување дека не сте во добро расположение.

Бидете љубезни

Да, ќе бидете раздразливи и мрзоволни како и сите околу вас. Меѓутоа мора да се издигнете над тоа и да бидете љубезни кон другите. Еден убав збор може неколку да му измами насмевка, а со самото тоа и таа личност ќе биде попријатна, што веднаш ќе „донесе сонце“ во просторијата во која се наоѓате.

Наспијте се

Овој ден бидејќи ќе биде грд, добро е да се наспиете. Доколку телото ви е одморено, помалку ќе бидете нервозни и нема толку негативно да влијаете на себе и светот околу себе.

Нека оди животот

Денеска поместете ги границите. Доколку сте веќе свесни дека сте прекршиле некои правила кои сами себе сте си ги зацртале, тогаш ништо нема да ви биде деенска доколку изедете две парчиња торта или го прескокнете шмукувањето дома. Некои работи едноставно треба да ги оставите за утре, посебно доколку не ви се премногу важни.

Придвижете се

Доколку сте депресивни, најлошо што може да направите е да останете сами. Затоа повикајте ги вашите добри пријатели, роднини, момче, девојка и ... излезете! Немојте да останете дома и да размислувате за проблемите. Ве чекаат кафулињата, кината, театрите и шетањето!