Здравје
12. January 2017 - 12:22

Сите го имаме во кујната но никој не е свесен дека лечи грип и настинка за 3 часа!

Само една намирница може да ве спаси од лежење во кревет со денови.

Топлите денови во текот на зимата се идеални за размножување на бактерии и вируси кои ги има на сите страни. Затоа е многу важно да водите сметка за вашиот имунитет во текот на овој период.

Меѓутоа што да правиме кога настинката ќе дојде до нас, витамин Ц, топли чаеви и прополис помагаат да се ублажат симптомите, но не и да се ослободите од настинката. Меѓутоа, едно природно средство може да не ослободи од неа за само неколку часа.

Студијата е објавена во магазинот “Journal of Nutrition” а  резултатите покажале дека настинката можете да ја решите за неколку часа со помош на лук.

Имено, конзумирањето на порција храна со пет грама свеж лук за само три часа ќе ги активира гените кои се вклучени во производството на крвните зрнца кои го ојачуваат имуниот систем кај човекот.

Резултатите од истражувањето покажале дека настинката кај испитаниците кои конзумирале лук траела многу пократко отколку кај оние кои не јаделе лук. Научниците тврдат дека тоа е така затоа што лукот е богат со селен и витамин Ц.