Loading Video...
Македонија
20. November 2017 - 17:28

СИ ЕН ЕН- Мугабе е подготвен да се повлече од власта

Роберт Мугабе по речиси 4 децении на власт се согласил да се повлече од функцијата претседател на Зимбабве и составил писмо во кое ја дава својата оствака,  открива Си Си Ен. За оставката да стапи на сила писмото прво мора да биде пратено во парламентот.  Мугабе со армијата се договорил да се повлече,  во замена за имунит  за него и сопругата Грејс и да го задржи приватниот имот.

Турција ќе го преиспита своето членство во НАТО

Време е да се преиспита прашањето за членството на Труција во НАТО изјавил главниот  советник на Ердоган, Јалчин Топку.   За весникот Хабертук, Топку  го нарече однесувањето  на Алијансата кон Анкара брутално и нечесно.   Пред неколку дена Ердоган се налути на НАТО  и ги повлече своите војници од воена вежба , на која тој и Ататурк биле претставени како негативци.  Инаку Труција ја има втората најголема армија во Алијансата по САД.

Ирачкиот врховен суд го прогласи курдскиот рефеРЕндум за неуставен

Врховниот суд на Ирак  го прогласи за неуставен рефендумот за незавинсот на Ирачки Курдистан. Владата во Багдат го постави поништувањето на рефендумот како предуслов за почнувањер дијалогто. Изјаснувањето беше спроведено во септември  и на на негто мнозинството гласачи се изјаснија за незавинсот на ирачки Курдистан.